Méz

A virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke.
A méz közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír:

• 18 aminosav (Taurin, Arginin, Cisztin, Timin, Karnitin, stb.)
• 22 ásványi anyag (Vas, Mangán, Réz, Kálium, Kalcium, Cink, Szilícium, Foszfor, Jód, Alumínium, Nikkel, Lítium, Titán, Ozmium, Bór, stb.)
• Szőlőcukor (glükóz), Gyümölcscukor (fruktóz)
• Vitaminok B1 (tiamin), B2 (ribofalvin), B6 (piridixon), PP (nikotinsav), B11 (folsav), B5 (pantoténsav)
• Enzimek (kataláz, peroxidáz, redukáz, glükozoxidáz, invertáz, amiláz, stb)
• Flavonoidok (6 flavonol, 4 flavonol, pinocembrin)

Rendszeres fogyasztásával az alábbi betegségek előzhetők meg:

• Szívbetegség
• Keringési zavarok
• Máj- epe- vesepanaszok
• Gyomor- nyombélhurut
• Gyulladásos megbetegedések
• Szerzett cukorbetegség
• Endokrin mirigybántalmak
• Nőgyógyászati panaszok
• Stressz
• Álmatlanság
• Sugárártalmak csökkentése
(rádiótelefon, káros földsugárzás, elektromos vezetékek)
• Influenza, láz
• Csontritkulás
• Vérképzési problémák
• Fizikai- lelki állóképesség növekszik
• Vitaminhiányos állapotok
• Húgyúti panaszok
• Izomgörcsök
• Pollenallergia
• Érelmeszesedés

 

Virágpor

A virágport a méhek elsődlegesen a fiatal méhálcák táplálására használják. Az ember számára jelentős élettani hatással bír. Serkenti az anyagcsere folyamatokat, a belső elválasztású mirigyek működését. Elősegíti a vérképzést, erősíti a szívizmot.

Összetétele:

• 20 aminosav (Alanin, Cisztein, Aszparaginsav, Glutaminsav, Fenil-alanin, Glicin, Hisztidin, Izoleucin, Lizin, Leucin, Metionin, Aszparagin, Prolin, Glutamin, Arginin, Szerin, Treonin, Valin, Triptofán, Tirozin)

• Ásványi anyagok (Vas, Réz, Kén, Nátrium, Kálium, Kalcium, Magnézium, cink, Króm, Nikkel, Szelén, Kobalt, Foszfor, Szilícium, stb.)

• Vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, C, G, H, P, E, stb.)

• Telítetlen zsírsavak

 

Rendszeres fogyasztásával az alábbi betegségek előzhetők meg, illetve a tünetei csökkenthetők:

• Pollenallergiaapiterápia

• Daganatos megbetegedések

• Klimax

• Fájdalmas menstruáció

• Libidó csökkenés

• Étvágytalanság

• Vérszegénység

• Nyálkahártya és kötőszöveti gyulladások

• Ideggyengeség

• Stressz

• Prosztata megbetegedések

• Szívgyengeség

• Agyvérzés

• Sugárártalom

• Magas koleszterinszint

• Érfalak rugalmasságának megőrzése

• Erek kóros lerakódásainak a megelőzése

• Szív- máj- idegrendszert erősíti• Fehérvérsejtek működését serkenti


Propolisz

Főleg a nyárfafélék rügyeiből, egyéb növényi nedvekből származó termék, amit a méhek fertőtlenítő, ragasztó, tartósító céllal termelnek. Erős fájdalom és gyulladáscsökkentő, valamint antioxidáns hatású.

A propolisz összetétele kaptáronként, területenként, szezononként változó:

• 50-60 % gyanták, balzsamok
• 10-30 % viaszok
• 8-10 % különböző illóolajok (fenilviniléter, benhil-alkohol, stb.)
• 5 % virágpor
• 5% aminosavak, vitaminok (B1, B2, B6, C, E), ásványi anyagok (K, Na, Mg, P, Si, Va, Co, S, N, Zn, Al), kalkonok, terpének, enzimek

Alkalmazási területei:

• Légúti fertőzések, májgyulladás, torokfájás, meghűlés, stb.
• Lázas megbetegedés
• Fogfájás, íngyulladás
• Gyomor- és nyombélfekély
• Gyomorfájás, hasmenés
• Epe, vese, májgyulladás és húgyúti fertőzés
• Vastag-bél gyulladás
• Magas vérnyomás
• Daganatos megbetegedések
• Klimax
• Prosztatagyulladás
• Idegkimerültség, egyéb idegpanaszok
• Bőrbetegségek, nyitott ekcémák, pikkelysömör, külső sebek, égések, pattanás, fekélyek, érszűkület, felfekvés okozta sebek, tyúkszem
• Rosszindulatú daganatok növekedését gátolja
• Gyógyítja a rákos képződményeket testfelületen
• Ízületi, reumás gyulladás, kar-, kéz-, láb-, gerinctáji fájdalmak, visszérgyulladás, mélyvénás trombózis
• Ittas embert kijózanít
• Koszorúér meszesedés, érelmeszesedés

Méhviasz

A méhviasz az évszázados tapasztalatok alapján a legismertebb és legnemesebb állati eredetű viasz, melyből a legkiválóbb természetes kozmetikumok és környezetbarát felületkezelő anyagok készíthetők házi körülmények között. A natúr kozmetikumok esetében az emulzió testesebb, sűrűbb állagának eléréséhez konzisztencianövelőket lehet használni. A méhviasz egy ilyen természetes konzisztencia növelő, illetve gyenge emulgeáló tulajdonsággal is rendelkezik, ezért számos natúr kozmetikum recept összetevői között megtalálható. Klasszikus emulgeátorokkal együtt nem érdemes alkalmazni. Ajakápolóknál, masszázstömböknél magas olvadáspontja (60-65 Celsius fok) lehetővé teszi, hogy a vele készült termékek még nyáron se olvadjanak szét.

Érdekes kutatási eredmény, hogy egy német tanulmány szerint az előírásoknak megfelelően alkalmazott méhviaszt tartalmazó kozmetikumok hatásosabbak a bőrápolásban, mint a hasonló, petróleum alapú készítmények!

A méhviasz a mézet termelő méhek viaszmirigyének terméke, melyből a hatszögletű sejtek sokaságát építik fel a rovarok. A méhviasz előállításánál a lépet megtisztítják a méztől és felolvasztják. A természetben található gyógyhatású szerek közül a méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület, melyek hatása az idő múlásával sem csökken. A viasz többféle vegyület keveréke. Legfontosabb alkotóelemei a szabad zsírsavak, melyek a viasz 13%-át, a szilárd alkoholok vegyületei 70%-át, a szénhidrogének pedig 12-13%-át alkotják. A méheknek 1 kg viasz termeléséhez 3 és fél kg mézre, 50 g virágporra van szükségük.