Az akácméz világos színű, kellemes illatú,
különleges minőségű lágy és kevésbé savas méz. Magas gyümölcscukor tartalma
lassan ikrásodik, akár 1-2 évig is megőrzi állagát. A világ három legkevésbé
kristályosodó fajtaméze között tartják számon. A benne lévő robizin és akacin
enyhíti a köhögést, és rendkívül jó fertőtlenítő hatással bír. Erős
méregtelenítő és köhögéscsillapító hatású. Fogyasztható túlzott gyomorsav
termelődés ellen is, és a mézben lévő magas gyümölcscukornak köszönhetően
májregenáló hatása is van. Nagyon jó csonterősítő és vérszegénység ellen is
hat. Alacsony szacharóz tartalma miatt az akácméz kis mértékben fogyasztható a
cukorbetegek számára is. A benne lévő gyümölcscukor lassan alakul át a
szervezetben az azonnal felhasználásra kerülő szőlőcukorrá. Így a vércukor
szintet nem ugrasztja meg hirtelen. Nagyon kevés virágport tartalmaz. A
Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít.