Aranysárga, később sötétedő
méz. Erős, jellegzetes ízű és illatú méz. A benne lévő sok szőlőcukor miatt hamar, gyorsan
kristályosodik. A kristályosodás lehet
réteges, amikor részben folyékony, részben kristályos, akár több árnyalatú
réteg elkülönül benne. A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét
nem befolyásolja, nem minőségi hiba! Magas flavonoid
tartalmú méz. Sütésre, étkezésre kiválóan alkalmas. Erősítő, fertőtlenítő,
gyulladáscsökkentő hatású. Ugyanakkor gazdag E vitaminban, ami antioxidáns,
jótékonyan hat a légzőrendszerre. Nagyon hatékony prosztata megbetegedéseknél,
vizelési zavaroknál, megfázás esetén. Erősíti a gyenge idegzetet, csökkenti a
magas koleszterint és az érelmeszesedést. Hatásosnak bizonyult az epilepsziás
betegeknél, görcsoldásra, hurutos betegségeknél, nyákoldásra. A régióra
jellemző, igazi Hungaricum.