Ez a vörös kis gyümölcs értékes hatóanyagot és vitaminforrást tartalmaz. Található benne kalcium, kálium, magnézium, nátrium, vas, cink, mangán és foszfor is. Ráadásul gazdagon tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat. Mivel flavonidot, ezért csökkenti az infarktus lehetőségét és egyben érvédő hatású is. Nőknek kifejezetten ajánlott, hiszen nem csupán a szájüregben, de a húgyutakban megjelenő baktériumok ellen is kiválóan lépe fel a benne található proantociandin hatóanyagának következtében. A húgyúti fertőzések leggyakoribb okozója az E-coli baktérium, azonban ez az anyag megakadályozza, hogy a baktérium hozzátapadjon a hólyag falán lévő hámsejtekhez. Tartalmaz még fenolt, amely erősíti az immunredszert, véd a fertőzésektől, antioxidáns hatású, védi az ereket, sejtregeneráló, segít a méregtelenítésben, akadályozza a kőképződést, segít megelőzni a gyulladásos és a daganatos betegségek kialakulását. Tulajdonképpen napjaink csodaszerének tekinthető. Különösen érdemes azoknak is beépíteni a napi táplálkozásba ezt a gyümölcsöt, akik folyamatosan valamilyen úszósportot végeznek, hiszen ők még nagyobb kockázattal vannak kitéve az állandó fertőzéseknek. A vörösáfonya hatása megkérdőjelezhetetlen túlsúly, magas vércukor, érelmeszesedés és érrendszeri betegségek, valamint magas vérnyomás esetén. Ezen sok jó tulajdonságát még csak növeli, hogy 2 hónapon keresztül nógrádi akácmézben van, ezáltal átveszik egymás jellegzetes ízvilágát, és az akácméz jótékony hatásait.